dissabte, 9 d’agost del 2008

Samuel Sánchez dóna a Espanya el primer or a Pequín

Samuel Sánchez s'ha penjat la primera medalla d'or dels Jocs de Pequín per a l'esport espanyol, la primera del ciclisme hispà en la prova olímpica de fons, al superar a la meta situada prop de la Gran Muralla xinesa en un tancat esprint costa amunt l'italià Rebellin i el suís Cancellara. Als seus 30 anys, el menys llorejat dels cinc components de l'equip espanyol ha donat la sorpresa. El ciclista asturià ha desfet el tabú del ciclisme espanyol, triomfador en altres proves però que mai havia pujat al podi olímpic d'aquesta especialitat. Alejandro Valverde i l'italià Paolo Bettini s'han neutralitzat mútuament. Óscar Freire, tres vegades campió mundial, no ha acabat i Carlos Sastre, flamant vencedor del Tour, ha estat el més treballador de l'etapa.
És l'èxit més important de la seva carrera, "un somni de tot esportista perquè s'aconsegueix un dia però es disfruta quatre anys", ha manifestat l'asturià. El seu or olímpic se suma a la maglia rosa d'Alberto Contador al Giro d'Itàlia, al groc de Sastre al Tour i al verd de la classificació per punts de Freire a la ronda francesa, cosa que demostra la fortalesa del ciclisme espanyol.
Espanya juga a despistar a l'acabar la carrera, Alejandro Valverde ha explicat que el conjunt espanyol ha jugat a despistar i fer creure --especialment als italians-- que ell era el líder de l'equip. Això ha permès a Sánchez, que era en realitat la principal aposta espanyola, ficar-se a l'escapada que l'ha portat a la glòria.Sánchez s'ha imposat en una carrera que s'ha resolt de forma inesperada després d'un atac a l'última volta del circuit que ha llançat l'australià Cadel Evans i que ha provocat que es quedessin tres homes al capdavant: l'asturià, l'italià Rebellin i el luxemburguès Andy Schleck.Quan pensaven que s'anaven a jugar les medalles entre ells, els han atrapat el rus Aleksandr Kolobnev i l'australià Michael Rogers, mentre que el suís Fabian Cancellara, un home rapidíssim, ha aconseguit contactar amb els primers.
Aniversari aigualit eren tres medalles per a cinc, però l'últim tram era en forta pujada, amb un desnivell del 10%, un terreny on el que millor s'ha trobat ha estat Sánchez, que ha aigualit el seu 37è aniversari a Rebellin.
La nota folklòrica de l'inici de l'etapa l'han posat el bolivià Horacio Gallardo i el xilè Patricio Almonacid, que han atacat pocs minuts després de la sortida, quan el pilot encara recorria els carrers de Pequín, inclòs el trajecte per la plaça de Tiananmen.
Font:EL PERIODICO.cat